Poštovane koleginice i kolege, dragi prijatelji,

Izrazito nam je zadovoljstvo i čast da Vam, u ime Naučnog i Organizacionog odbora, poželimo dobrodošlicu na Drugi kongres zdravstvenih radnika u privatnom sektoru, koji organizuje Asocijacija privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije, 27-28. februara 2020. godine.

Asocijacija ove godine proslavlja svoj jubilej, 5 godina od osnivanja. Gledajući unazad, zahvalni smo za poverenje i podršku kolega i prijatelja koje smo dobili širom Srbije, ali i za brojne izazove i poteškoće koji su pomogli da shvatimo moć udruživanja. Osnaženi, nastavljamo ka našem cilju da udružimo sve privatne pružaoce zdravstvenih usluga i učinimo privatni zdravstveni sektor integralnim, funkcionalnim delom sistema zdravstvene zaštite u Srbiji.

Prošlogodišnji Kongres, kojem je prisustvovalo preko 1500 učesnika, svih zdravstvenih radnika u privatnom sektoru i to lekara, farmaceuta, stomatologa, biohemičara, medicinskih i zdravstvenih tehničara, bio je veoma uspešan i pokazao snagu i energiju privatnog sektora u zdravstvu. Našu želju i težnju da budemo društveno angažovani i odgovorni u svim sferama zdravstvene privrede i zdravstvenog sistema Srbije dokazuje i organizacija ovog Kongresa. Zahvaljujemo se na podršci Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, Instutu za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“, Lekarskoj komori Srbije, Farmaceutskoj komori Srbije, Stomatološkoj komori Srbije, Komori biohemičara Srbije i Komori medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije.

Prvi dan Kongresa je posvećen aktuelnim temama kao što su: akutni moždani udar - oboljenje koje je treći uzrok smrti u svetu, ali i bolest sa najvećim stepenom invaliditeta u odnosu na sve druge neurološke bolesti. U 75-80% slučajeva je akutni moždani udar ishemijske prirode, te je vaskularna medicina grana medicine koja se ubrzano razvija i usavršava. Prezentacijom novog softverskog rešenja koje su naše kolege napravile za detektovanje aritmija kod dece i odraslih otvaramo i u našoj zemlji mogućnost primene telemedicine. Hronična Hepatitis C infekcija i koji je najbolji pristup lečenju, relativno nepoznata helminoterapija otvoriće nove vidike i diskusiju. Drugog dana Kongresa govorićemo o bolu koji je najčešći razlog obraćanja pacijenata lekarima. Kako pravilno oceniti i izdiferencirati uzrok pojave bola, jačinu bola, koje lekove primeniti ? I više Vam nećemo otkrivati u ovom uvodniku, nadamo se da ćete to uraditi sami.

Zahvaljujemo se svim predavačima koji su svesrdno prihvatili poziv i potrudili se da prezentuju inovativne teme koje su ineteresantne i značajne za sve učesnike Kongresa.

Svim učesnicima Drugog kongresa zdravstvenih radnika u privatnom sektoru želimo uspešan rad.